0 Kč

Máte dost okoukaných politiků? Zakroužkujte dolní kandidáty, radí iniciativa.

OBČANÉ, VE DNECH 28. A 29. KVĚTNA 2010 SE KONAJÍ VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY. DOSTAVTE SE K  VOLBÁM, VYBERTE STRANU SVÉMU SRDCI NEJBLÍŽ A ZAKROUŽKUJTE POSLEDNÍ 4  KANDIDÁTY (ZÁKONEM DANÉ MAXIMUM) NA VOLEBNÍM LÍSTKU STRANY, KTEROU JSTE  SI VYBRALI.

 

Pokud více než pět procent voličů zakroužkuje některého kandidáta, který je umístěn níže na kandidátní listině, postupuje ze spodního místa a automaticky získává mandát ve sněmovně

Výměnu současných parlamentních politiků za nové a neokoukané tváře se snaží prosadit občanská iniciativa Defenestrace 2010. Pod heslem "Kroužkujte ty dole" nabízí jednoduchý způsob výměny volených zástupců.

Řešením mají být preferenční hlasy. Každý volič je může udělit až čtyřem politikům na kandidátní listině volené strany. "K výměně vládnoucích představitelů za jiné pak stačí kroužkovat ta jména, která jsou na kandidátkách zapsána úplně dole," vysvětlil ve čtvrtek novinářům zakladatel sdružení František Janouch. Na čelných místech listin totiž zpravidla bývají volební lídři a "matadoři" poslanecké sněmovny.

"Volební zákon praví, že každý kandidát na krajské kandidátní listině, kterého zakroužkuje nejméně pět procent voličů, postupuje ze spodního místa skokem na zcela přední a získává mandát v Poslanecké sněmovně," upřesnil celý princip Janouch. Takto lze podle něj vyměnit značnou část osazenstva sněmovny.

Myšlenku hnutí prosazuje na svých internetových stránkách a také na Facebooku, kde skupinu podporuje více než 1600 lidí. Další sympatizanti myšlenky se pak sdružují v podobně laděných skupinách.

Politikům se nelíbí studentské volby nanečisto. Teď prý není vhodná doba - čtěte ZDE

Volby do sněmovny budou 28. a 29 května, rozhodl Klaus - čtěte ZDE

"Systém nediktuje, koho mají lidi volit. Pouze nabízí způsob, jak se zbavit poslanců, kteří si ze sněmovny chtějí udělat bydlo na věčné časy," dodal Janouch.

Osmasedmdesátiletý Janouch je český a švédský jaderný fyzik, autor populárních vědeckých děl a zakladatel Nadace Charty 77, jejímž je také předsedou. Zasedá ve sněmu Akademie věd ČR. O své současné myšlence tvrdí, že mu ji poradil fiktivní génius Jára Cimrman.

Více na: www.voltenevyvolene.cz

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • zklamání a další návod

    19. 5. 2010 21:25:17 | Libor

    Tak to je mi líto, už jsem si myslel, že mám jasno. Nicméně dnes mi známí poradili jiný způsob. Jít k volbám, ale do urny vhodit prázdnou obálku. Důvod je prý jednoduchý. Když nepůjdu k volbám, rozdělí si mezi sebou peníze nevoličů tři nejsilnější strany, ale když prý vhodím do urny prázdnou obálku, bude můj hlas označen jako neplatný a nedostane tak za mne peníze žádná ze stran. A tím vlastně i napomůžu snížení veřejného dluhu. :o)

    Odpovědět

  • názor

    7. 5. 2010 10:10:53 | kancléř

    Iniciativa ,,Defenestrace 2010" předkládá voličům návrh, jak ve volbách do Poslanecké sněmovny prostřídat současné politické elity. Volič má volit ,,velkou stranu" a přidělit své preferenční hlasy kandidátům, kteří jsou na konci takové kandidátky.

    I kdyby byl tento návrh masově realizován, ke zlepšení politické situace nepovede. Naopak. Kandidáti, kteří jsou na posledních místech kandidátek, mají alespoň jednu z následujících vlastností - většinou však obě. V první řadě jsou to zcela loajální stranící, neboť nikdo jiný nemá šanci být na stranickou kandidátku nominován. A jsou to také lidé, kteří se sice odhodlali kandidaturou svoji stranu podpořit, ale mandát by v případě zvolení z různých důvodů vykonávat nemohli, nebo dokonce nechtěli, a s radostí - nebo pod nátlakem - by se jej vzdali ve prospěch toho, koho přeskočili.
    I v případě, že by dnešní poslanci byli nahrazeni lidmi ze stejných stran, pro voliče to nic nepřináší; bude to znamenat pokračování současného stavu. Důvodem je, že systémová korupce a napojení na vnější subjekty nejsou otázkou jednotlivců, ale parlamentních politických stran jako celku (totéž se však týká i některých stran neparlamentních). Lidé v čele kandidátek jsou těmi na jejich konci podporováni.

    Správným řešením je volba neparlamentní strany. Jen tak je naděje, že se politické spektrum skutečně obmění a kruhy s korumpujícím vlivem na současnou politiku příjdou o podstatnou část své moci. Tím se sníží jejich možnost manipulovat společností a naděje na zlepšení po volbách vzroste.

    Záměrné rozmělnění mezi posledních osm kandidátů (pátek první čtyři, sobota druhé čtyři - což je specifický rys diskutovaného návrhu) vede navíc k tomu, že se zamýšlený záměr s jistotou nezdaří. V posledních dvou volbách díky vysoké hranici k žádnému ,,přeskočení" kandidátů na prvních místech kandidátek nikdy nedošlo. Případná realizace návrhu ,,Defenestrace 2010" tedy přináší jistotu, že vše pojede ve starých kolejích a zároveň bude ve voličích vzbuzen dojem, že pro kýženou věc dělají vše, co je možné. Cui bono?

    Konzervativní strana

    Odpovědět

Novinky

  • 28 Dub 2023

    Money S3 a Gmail

    Snažíte se odesílat doklady z Money S3 přes Gmail, ale ten vám neustále hlásí chybu ověření? Chyba není v přihlašovacím jménu, ani heslu. 

  • 18 Úno 2023

    Jak poslat velké soubory emailem

    Jednoduše na email odešlete soubory až do velikosti 5 GB. Bez registrace a zdarma pomocí e-mailu nebo zabezpečeného odkazu. 

  • 03 Pro 2022

    Aktualizace Money S3 2023

    Opět se nám blíží nový rok a je nejvyšší čas na předplatné aktualizací Money S3 na další rok, aby váš přechod na nový účetní rok proběhl hladce

  • 23 Lis 2022

    Napojení pokladny Euro 150 na Pohodu

    Protože nikde nenajdete návod jak napojit pokladnu Euro 150 TEi Flexy na Pohodu, vytvořil jsem pro vás návod se screenshoty.

  • 20 Říj 2022

    Jak přepnout pokladnu Euro 150 do režimu bez EET?

    Pro správné nastavení je potřeba dodržet tento postup.

  • 18 Říj 2022

    Certifikace Money S3 2022

    Absolvoval jsem certifikační školení a úspěšně složil certifikační test

  • 30 Zář 2022

    Nový ceník www stránek

    Letošní rok nese ve znamení enormní růst nákladů na provoz našich služeb

  • 06 Zář 2022

    Money S3 Aktualizace 2023

    Nové ceny předplatného služby Podpora a aktualizace Money S3 pro rok 2023

  • 12 Čec 2022

    Epson EcoTank Pro M15180

    Podrobnosti o skvělých nových tiskárnách od Epsonu. Komu jsem ji prodal a nainstaloval, ten je spokojený.
  • 22 Dub 2022

    Akce ZAHRÁDKOVNÉ

    Akce pro restaurace, kavárny, cukrárny... apod. s předzahrádkou. Kdo by nechtěl mobilního číšníka s výraznou slevou, nebo třeba ZADARMO?

Archív