0 Kč

Minoritní činnost v EET

Často se ptáte, zda Váš doplňkový prodej spadá do EET:

Dobrý den, prosím Vás pěkně, jak je to s nutností EET, má hlavní činnost je holičství-kadeřnictví, k tomu občas prodám nějaký kosmetický produkt zhruba za 5-8 tisíc měsíčně (specializovaný maloobchod). Týká se mne už evidence od 1.3.2017 ?? A pouze na prodej zboží ?? Děkuji předem za rady

Evidence tržeb z minoritní činnosti

Evidované tržby z činnosti malého rozsahu – tzv. minoritní činnosti - které by měly evidenční povinnosti podléhat dříve než tržby z hlavní činnosti, nemusí podnikatel evidovat, pokud:

  • nejsou realizovány v samostatné provozovně, tzn. minoritní činnost je realizována ve stejné provozovně jako činnost hlavní, a zároveň
  • tvoří maximálně 49 % z celkových plateb této provozovny a současně v této provozovně nepřevyšují částku 175 000 Kč.

Pro posouzení uvedených kritérií jsou vždy zohledňovány platby přijaté poplatníkem v rámci jedné provozovny, které zároveň splňují formální a materiální náležitosti evidované tržby ve smyslu ZoET, a to za předcházející kalendářní rok. Má-li podnikatel v jedné provozovně minoritních činností více, potom se pro posouzení výše uvedených kritérií tržby z minoritních činností sčítají.

V případě, že podnikateli vznikne povinnost začít evidovat tržby z hlavní činnosti, automaticky musí ve stejném okamžiku začít evidovat i tržby z minoritní činnosti.

Podrobnosti najdete v metodice k EET:

Pokud poplatník provozuje ve svých provozovnách kromě své hlavní činnosti i činnosti malého rozsahu tzv. minoritní činnosti a povinné evidování tržeb z těchto minoritních činností by podléhalo evidenci tržeb dříve, než evidování tržeb z hlavní činnosti, nebude Finanční správa evidování tržeb z takovýchto minoritních činností vymáhat až do okamžiku vzniku povinnosti evidovat tržby z činnosti hlavní.

Tento závěr vychází ze základních zásad daňového řízení, tj. zásady, hospodárnosti (jak na straně správce daně, tak na straně poplatníků) a zásady šetření práv druhých. Uvedené nevychází pouze ze zásad proporcionality, ale i ze smyslu ZoET a zejména úmyslu zavádět povinnost postupně, jak je uvedeno v § 37 ZoET. Postupné uplatňování povinnosti evidovat tržby umožní pozvolný náběh systému, a zároveň poskytne poplatníkům dostatečný prostor k přípravě.
Pro úplnost je třeba uvést, že ambici řešit problematiku minoritní činnosti v souladu s tímto výkladem měl předkladatel ZoET již v legislativním procesu, přičemž dotčená legislativní úprava byla však v rámci projednávání v Poslanecké sněmovně vypuštěna.
S ohledem na neexistující správní praxi v této oblasti a objektivní právo poplatníků na bližší vymezení pojmu minoritní činnosti z důvodů legitimního očekávání Finanční správa uvádí, že takováto činnost bude posuzována dle těchto kritérií:

  • minoritní činnost není provozována v samostatné provozovně
  • platby z minoritní činnosti tvoří maximálně 49 % z celkových plateb provozovny a současně nepřevyšují částku 175 000 Kč (2) v dané provozovně (pokud by byla provozovna účelově rozdělena, nebere se na toto účelové rozdělení zřetel) má-li poplatník v jedné provozovně minoritních činností více, potom se pro posouzení výše uvedených kritérií platby z minoritních činností sčítají.


Pro posouzení uvedených kritérií jsou vždy zohledňovány platby přijaté poplatníkem v rámci jedné provozovny, které zároveň splňují formální a materiální náležitosti evidované tržby ve smyslu ZoET, a to za předcházející kalendářní rok. Poplatník, který začíná podnikat, a nemá pro účely stanovení uvedených kritérií údaje z předchozího roku, může provést kvalifikovaný odhad. Jsou-li splněny výše uvedené podmínky, pak nemá poplatník povinnost v roce následujícím platby z minoritní činnosti evidovat.
Takto posuzovaná minoritní činnost není z povahy věci způsobilá vytvořit nerovné konkurenční prostředí, což je další důležitý aspekt, ze kterého tento závěr vychází.
V případě, že vznikne povinnost začít evidovat tržby z hlavní činnosti, automaticky vzniká povinnost začít evidovat tržby i z minoritní činnosti bez dalšího posuzování kritérií.

Příklad 1:
Prodává-li kadeřnice ve své provozovně vedle své hlavní činnosti též doplňkově vlasové přípravky, přičemž tržby z této činnosti v roce 2016 představují 80 000 Kč a 12 % podílu na celkových tržbách, nebude nucena zahájit evidenci tržeb ve vztahu k tomuto prodeji ve 2. fázi tj. k 1. 3. 2017, ale až ve 4. fázi, tj. od 1. 6. 2018. Pokud by však v roce 2017 přesáhla některé z uvedených kritérií, pak musí zahájit evidenci tržeb z této činnosti již od 1. 1. 2018.
V případě, že by měla více provozoven, pak se limity počítají za každou z provozoven odděleně. Pokud dojde v rámci provozovny k situaci, že nebude možné doplňkové tržby dle výše uvedeného považovat za minoritní, pak musí zahájit evidenci tržeb již od 1. 3. 2017.


(2) Při nastavení kritéria tj. absolutní částky ve výši 175 000 Kč vycházela Finanční správa z následujícího výpočtu. Základem pro její stanovení byla částka 70 000 Kč, která vychází z rozhodné částky (daňového základu), zakládající účast na důchodovém pojištění osoby samostatně výdělečně činné, která vykonávala vedlejší činnost (zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů). Vlastní výše kritéria tj. absolutní částka pak byla dopočítána tak, že rozhodná částka (2,4 násobek průměrné mzdy, zaokrouhleno na 70 000 Kč) tvoří základ daně z příjmů (175 000 Kč), ke kterému byly uplatněny výdaje ve výši 60% (105 000 Kč) viz. § 7 odst.7 zákona č. 586/1992 Sb., zákon o daních z příjmů (jedná se o nejčastěji uplatňované výdaje fyzické osoby z živnostenského podnikání).
Parametr absolutní částky byl zvolen tak, aby korespondovat s jiným, v právní praxi již užívaným parametrem pro stanovení hranice zakládající zákonnou povinnost podnikajících osob ve vztahu na dosažení určité výše příjmů.


Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • minoritní prodej na provozovně + eshop

    12. 11. 2019 14:35:26 | Helena Mikešová

    Dobrý den, prosím jaký je postup při kombinaci činností kosmetický salon s prodejem produktů a tentýž sortiment je prodáván i online přes naše stránky. Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět | Skrýt odpovědi

    • Re: minoritní prodej na provozovně + eshop

      12. 11. 2019 14:43:14 | Libor Jiránek

      Dobrý den, vše se odvíjí od prodejů a obratů na provozovně. Pro případ kontroly to musíte mít na místě připravené a perfektně zdokumentované. Doporučuji raději evidovat vše již teď, i když budete mít povinnost až od května 2020 a pouze v případě zjištění vady kontrolou si prověřit, zda jste měla povinnost produkt evidovat.

      Odpovědět

  • EET a DPH při prodeji na stánku - občerstvení

    21. 5. 2019 9:05:01 | alena Dluhošová

    Majitel restaurace je plátcem DPH a tudíž vede EET. Příležitostně bude prodávat na poutích občerstvení - musí vést EET a účtovat vše včetně 21 a 15 % DPH. Děkuji za odpověď
    Dluhošová

    Odpovědět | Skrýt odpovědi

    • Re: EET a DPH při prodeji na stánku - občerstvení

      21. 5. 2019 14:16:36 | Libor Jiránek

      Dobrý den, a Váš dotaz? Pokud jste se chtěla zeptat, zda musí evidovat na stánku, tak pokud to nebude všechno s sebou, tak musí.

      Odpovědět

  • Upřesnění minoritní prodej od 1.8.2017

    19. 10. 2017 10:49:33 | Alena Dluhošová

    Dobrý den, dozvěděla jsem se,že je změna u minoritního prodeje vůči EET z 175000,- Kč na 250000,- Kč. Je to prosím pravda
    Děkuji za sdělení Dluhošová

    Odpovědět | Skrýt odpovědi

    • Re: Upřesnění minoritní prodej od 1.8.2017

      19. 10. 2017 15:49:54 | Libor Jiránek

      Dobrý den, limit u minoritní činnosti byl navýšen na 300tis. Kč.

      Odpovědět

Novinky

  • 28 Dub 2023

    Money S3 a Gmail

    Snažíte se odesílat doklady z Money S3 přes Gmail, ale ten vám neustále hlásí chybu ověření? Chyba není v přihlašovacím jménu, ani heslu. 

  • 18 Úno 2023

    Jak poslat velké soubory emailem

    Jednoduše na email odešlete soubory až do velikosti 5 GB. Bez registrace a zdarma pomocí e-mailu nebo zabezpečeného odkazu. 

  • 03 Pro 2022

    Aktualizace Money S3 2023

    Opět se nám blíží nový rok a je nejvyšší čas na předplatné aktualizací Money S3 na další rok, aby váš přechod na nový účetní rok proběhl hladce

  • 23 Lis 2022

    Napojení pokladny Euro 150 na Pohodu

    Protože nikde nenajdete návod jak napojit pokladnu Euro 150 TEi Flexy na Pohodu, vytvořil jsem pro vás návod se screenshoty.

  • 20 Říj 2022

    Jak přepnout pokladnu Euro 150 do režimu bez EET?

    Pro správné nastavení je potřeba dodržet tento postup.

  • 18 Říj 2022

    Certifikace Money S3 2022

    Absolvoval jsem certifikační školení a úspěšně složil certifikační test

  • 30 Zář 2022

    Nový ceník www stránek

    Letošní rok nese ve znamení enormní růst nákladů na provoz našich služeb

  • 06 Zář 2022

    Money S3 Aktualizace 2023

    Nové ceny předplatného služby Podpora a aktualizace Money S3 pro rok 2023

  • 12 Čec 2022

    Epson EcoTank Pro M15180

    Podrobnosti o skvělých nových tiskárnách od Epsonu. Komu jsem ji prodal a nainstaloval, ten je spokojený.
  • 22 Dub 2022

    Akce ZAHRÁDKOVNÉ

    Akce pro restaurace, kavárny, cukrárny... apod. s předzahrádkou. Kdo by nechtěl mobilního číšníka s výraznou slevou, nebo třeba ZADARMO?

Archív